Presidenten har ordet

President Robert Bodin
Gemenskap, Frihet & Vänskap sedan 1970 – Harley-Davidson Club Sweden

 

Bättre sent än aldrig brukar man ju säga, äntligen så blev mötet av med representanter från Endometrios-föreningen.

”Tusen tack för de insamlade pengarna i samband med H-DCS Charity Run 2022!” Hälsar Louise Germundsson som är ledamot i Endometrios-föreningen.

Men vi backar bandet lite, 2016 så genomförde vi i H-DCS vårt första Charity Run som alltid är vecka 26 lördag. Och hur funkar det då? Jo på föregående årsmöte så väljer årsmötet den förening som skall få intäkterna på kommande Charity Run och det är fritt fram att lämna förslag på mottagare innan årsmötet till styrelsen.
Det styrelsen gör då är att kontrollera så att de föreslagna mottagarna uppfyller våra krav om att de är organisationer som arbetar inom hjälpverksamhet, internationellt bistånd, katastrofhjälp, forskning inom olika sjukdomar, miljövård, djur och naturskydd. Naturligtvis undersöker vi också så att de inte strider mot något samt att vi kan fördjupa oss i organisationens ändamål och verksamhetsområde. Och förra året var det dags för vårt sjunde Charity Run och mottagaren var Endometrios-föreningen.

Louise som jag träffade 21/1 hade mycket intressant att berätta om arbetet som de gör och att de var mycket tacksamma för de 77 612:- som kom från deltagande H-DCS bikers samt företag. Louise berättade att pengarna som vi skänkte till dem kommer att användas till att bekosta en informationskampanj under mars månad. Detta är mycket bra då vetskapen om sjukdomen är väldigt låg. Det är ungefär 200 000 personer i Sverige, varav minst 10 % är tonåringar som har Endometrios.

Innan förslaget kom upp på årsmötet så hade i alla fall inte jag hört talas om sjukdomen och Louise berättade att så också är fallet. Det är många som inte har en aning om vad Endometrios är. Då kändes det mycket klokt att ta våra insamlade medel till en informationskampanj.

Vad är då Endometrios? Det orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan sitter på andra platser än inuti livmodern, vanligaste platsen är i buken. Dessa Endometrios-celler tillväxer och orsakar inflammation inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrbildning och sammanväxningar.

Det tar i genomsnitt 5–7 år från det att individen börjar förstå att den har mer ont än normalt tills dess att personen får diagnosen Endometrios och medelålder vid diagnos är enligt Socialstyrelsens beräkning 37 år. Detta trots att symtomen ofta börjar redan under tonåren. Det är även vanligt att individen sökt hjälp hos flera olika läkare innan de får hjälp. Många Endometrios-drabbade har felaktigt fått diagnosen urinvägsinfektion och eller irriterad tarm. Om Endometrios upptäcks tidigare så kan de som drabbats snabbare få rätt hjälp vilket spar lidande men kanske också ger sjukdomen ett lindrigare förlopp.
Sjukdomen kan leda till livslånga symtom i form av till exempel smärtor, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Ungefär 60% av Endometrios-drabbade har symtom och 20% har mycket svåra symtom som kräver medicinsk och eller kirurgisk behandling.

Det kändes gott i hjärtat efter att ha träffat Louise och Linnea att vi i H-DCS tillsammans kan hjälpa dem att sprida information om denna lömska sjukdom som få känner till.

I år kör vi för Parkingsonförbundet som är en ideell organisation som verkar för att förbättra förhållandena för personer med Parkinson eller med Parkinsonliknande symtom, och deras anhöriga. Glöm INTE lördag vecka 26 då kör vi vårt åttonde H-DCS Charity Run! Vi ses om inte förr då.

Robban

President
Harley-Davidson Club Sweden

Harley-Davidson Club Sweden

Av medlemmar – för medlemmar sedan 1970!

Club Netherlands Rallyt i Doetrincham 1972

Egentliga starten av vår vänskap inom Federation of Harley-Davidson Clubs of europé?

Denna bild fick jag av Paul Parslow från vår systerklubb i Storbritannien (H-D Riders Club – Great Britain)

Denna härliga bild som är tagen under Club Netherlands Rallyt i Doetrincham 1972 kan vara starten av vår europeiska gemenskap.

Representanterna på bilden ,de mesta är sekreterare, (de tidiga Presidentmötena kallades faktiskt för Sekreterarmötet) är från klubbarna som startade samarbetet som sedermera blev Federation of Harley-Davidson Clubs of europé.

Personerna på bilden är Nico Harbring från Club Amsterdam, Willi Venerom från Club Belgium 74, Thierry Donders från Club France, Jan Swarjtes från värdklubben, ”Um? oh me” är sekreteraren Ken Lee från H-D Riders Club – Great Britain samt Don Lucas samt ”vår” Nils Olof Oxenbrand som startade H-DCS.

Vilken historia vi har att värna om och ta föra vidare – Mäktigt!

Uppdaterar…
  • Inga produkter i varukorgen.